Set Nanling gus

Čajnik 700ml, dvije šalice 120ml, tanjurić

 

Originalni Japanski čajnik od čistog lijevanog željeza iznimne kvalitete koji se stolječima tradicionalno koristi u ceremonijama ispijanja čaja.

Simbolika u ceremonijama ispijanja čaja iz gusenog čajnika je vječna snaga i jedinstvo svijeta.

 Lijevano željezo dugo  zadržava toplinu, a  kroz niz posebnih kemijskih tretmana, tijekom proizvodnog procesa, nečistoće se uklanjaju iz lijevanog željeza. Premaz od crnog emajla primjenjuje se kako bi se spriječio razvoj hrđe.  a postupak kojim se izrađuje Gusani čajnik je slijedeći:

1. Načini se aluminijski vanjski kalup, istog oblika kao i budući željezni čajnik. Za unutrašnjost čajnika radi se drugi kalup od pijeska.

2. Tekuće željezo izljeva se u prazan prostor između unutarnjeg  i vanjskog  kalupa. Nakon otprilike 2-3 minute, kalup od pijeska uklanja se ručno. Nakon kraćeg perioda hlađenja, ulijeva se tekući emajl.

3. Čajnik se ponovno zagrijava kako bi se zajamčila ravnomjerna raspodjela emajla unutar čajnika.

4. Nakon daljnjeg postupka grijanja, vanjske površine se bojaju posebnim lakom koji je tradicionalno crn. Međutim, u današnje vrijeme koriste se i prekrasni crveni, zeleni i plavi lakovi.


5. Čajnika se kali još dva puta. Nakon perioda hlađenja, čisti se ručno brusom posebnim tretmanom.

 

Upute za uporabu:

1. Prije korištenja vodu prokuhati.

2. Nakon svake uporabe pobrinite se da je čajnik suh i čist kako bi spriječili malo vjerovatan razvoj hrđe, ukoliko i   nastane ne smeta jer i dalje možete koristiti čajnik.

3. Ukoliko se dogodi hrđa, nakon čišćenja zahrđalo područje očistite mekom četkom te prokuhajte iskorištene vrećice čaja ili listiće čaja. Kiselina iz čaja će reagirati sa željezom tvoreći tamni pečat koji će pokriti zahrđalo područje. To će također spriječiti ponovno vraćanje hrđe.

4. Čajnik čuvajte na hladnom i suhom mjestu.

Set Nanling gus820,00 kn