Brzo napredovanje kroz stoljeća omogućilo je zelenom čaju da se sa svojim ekstraktima razvije u sveprisutnu pojavu kod napitaka za smirivanje, mršavljenje, osvježavanje, mirnoću, prosvjetljenje i promicanja zdravlja.

     Lišće zelenog čaja dolazi od biljke Camellia Sinensis, a zajednički je izvor crnih, oolong, bijelih i zelenih čajeva. Za razliku od crnog čaja i oolong čaja koji se fermentira, proizvodnja zelenog i bijelog čaja ne uključuje oksidaciju mladih listova čaja. Zeleni čaj se proizvodi od isparavanja svježih listova na visokim temperaturama s čime ostaje netaknuti sadržaj polifenola koji je izuzetno bitan kao bogat antioksidans (EGCG). Sastojci zelenog čaja (EGCG) su 100 puta učinkovitiji od vitamina C i 25 puta učinkovitiji od vitamina E na području zaštite stanica DNA od oštećenja slobodnih radikala povezanih za mnogim bolestima. Poznato da je da zeleni čaj ograničava negativne učinke pušenja i masne prehrane, a obzirom da sadrži kofein djeluje i kao stimulans.

     Od davnina je poznati da Kinezi i Japanci koriste zeleni čaj kao lijek sve od glavobolje do depresije, a pokazalo se da ima pozitivnih učinaka na protuupalno, antioksidativno, antimikrobno, kardiovaskularno, dermatološko, hematološko, metaboličko i neurološko djelovanje.

Odaberite neki od naših zelenih čajeva: